Czasem spotykam osoby, które deklarują, iż nie reagują na dietę oraz trening. Są też przedstawiciele drugiej strony skali. Tamci z kolei upierają się, że szkodliwe dla zdrowia produkty nie mają wpływu na ich sylwetki, samopoczucie i funkcjonowanie. W rzeczywistości, to iż pozornie nie szkodzi Ci regularna konsumpcja słodyczy czy solonych przekąsek [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu: Ile białka potrzebuje sportowiec? Czy ilość leucyny w porcji ma znaczenie? Ile potrzeba białka roślinnego, a ile tego pochodzenia zwierzęcego? W powiedzeniu „Jesteś tym, czym jesz” tkwi wiele prawdy. Niestety mimo dostępnej na wyciągnięcie ręki całej wiedzy ludzkości (w tym gotowych opracowań dotyczących [...]
Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] i nie rekrutujące właściwych włókien, będą potrzebować nawet 20-40 serii na partię w tygodniu. Mniejsze grupy mięśniowe podobnie - nie da się konkretnie odpowiedzieć, ile powinno być tych serii. Jednej osobie wystarczy 8-12 serii tygodniowo, inna będzie potrzebowała 20-30 serii (np. mężczyźni, którzy przy okazji treningu bicepsa są w [...]
Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Uważa się, że pochodzą z dżungli Malezji, Indonezji i Filipin. Obecnie uprawiane są w całej Azji Południowo-Wschodniej, na półkuli zachodniej w Ameryce Południowej i Środkowej – jest to głównie Ekwador, Kostaryka, Honduras. Banany są również uprawiane w niektórych częściach Ameryki [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] ciąg klasyczny i sumo; wersja na prostych nogach martwego ciągu bardziej celuje nie w muskulaturę grzbietu, ale w pośladki i tył uda. Należy pamiętać, iż to ile serii toleruje dana osoba, zależy od jakości powtórzeń. Jeśli trenujesz w półzakresie (np. nie opuszczając ciężaru nisko przy wyciskaniach siedząc, stojąc i leżąc, nie [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] trzeba zapytać: dla kogo? Na siłowniach mogą trenować tysiące osób, które są narażone na zwiększenie ryzyka śmierci, w tym nagłej. Ile z nich wydaje pieniądze na badania, a ile woli kupić tabletki „metki”? Czy sterydy są bezpieczne, czy może wyjątkowo groźne? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Biorąc pod uwagę współczesną, zastraszającą skalę [...]
[...] są niezbędne do rozpoczęcia procesu naprawy, odbudowy i rozbudowy włókien, czyli jest to rodzaj obosiecznego miecza. Trening siłowy zapoczątkowuje procesy anaboliczne, o ile zastosujesz właściwą dietę i odpoczynek. Jeśli po treningu szybko zjadasz batonika i wypijasz „energetyka”, a później idziesz na obficie „zakrapianą” całonocną imprezę, [...]
Trening niskointensywny przebiega, jak sama nazwa wskazuje, przy względnie niskim tętnie roboczym. Niestety nie ma ścisłej definicji. Na potrzeby naszych rozważań przyjmijmy, iż jest to 60%-75% tętna maksymalnego. Dla zdrowego, młodego mężczyzny tętno maksymalne w czasie pracy może wynosić ponad 200 uderzeń na minutę. 75% z 200 uderzeń daje nam [...]
[...] „pompuje” serce). Jednak przeciążenie charakteryzuje się znacznym wzrostem skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi oraz niewielkim wzrostem pojemności minutowej serca (ile krwi pompuje w czasie 1 minuty), częstości akcji serca i zużycia tlenu. Ciśnienie krwi podczas podnoszenia dużych ciężarów może wzrosnąć do poziomów nawet 320/250 mmHg. Z [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Do dzisiaj niektórzy ludzie w średnim wieku niezwykłym zaufaniem obdarzają drukowane publikacje – broszury, książki, drobne tomiki, prasę. „To jest wydrukowane, więc musi być prawdą”. Nieważne, że za pieniądze każdy może opublikować niemal dowolne herezje, mity i antynaukowe bzdury, bo to przecież nie jest zakazane. Podsumowanie Nie należy [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
W XXI wieku problemem nie są tylko ludzie, którzy chodzą do klubów, nie czytają książek i nie mają żadnego wykształcenia, ale sięgają po określone środki dopingujące czy pół życia trenowali tylko klatkę piersiową, barki, bicepsy i tricepsy, co czyni z ich ekspertów od treningu siłowego. Coraz większym zagrożeniem jest dystrybucja półprawd i [...]